NATUUR
Diversiteit op de Heksenplas

TCD Hummelo besteed aandacht aan het milieu
Motorsport en milieu is volgens velen controversieel. Dat zulks niet per definitie zo is bewijst motorsportvereniging TCD Hummelo.
Maar liefst twee milieuprijzen wist de vereniging in de wacht te slepen met het project "opschonen Heksenplas". Lees hier alle informatie over de TCD en het milieu of kom zelf genieten van de natuur op ons terrein "de Heksenplas".

Vanaf 2008 zijn we in delen van het bos, gelegen in het terrein tussen de diversen lussen van het crosscircuit, de ondervegetatie gaan snoeien/opschonen. Ook hebben daar door het graven van "slootjes" de waterhuishouding verbeterd.

Door de grotere lichtinval en de verbeterde waterhuishouding zien we een veel kleurrijker vegatatie ontstaan.

Op het terrein van de motorsportvereniging zie we ook steeds meer (en verschillende soorten) paddestoelen verschijnen.

In de zomer van 2011 heeft de TCD het natuurontwikkelingplan opgepakt om ook de bossen rond de vennen en het iets hoger gelegen bos te verrijken.

Oude landschapselementen worden in ere gehouden en krijgen extra aandacht.

Zo zijn rond het ven op de weide (hier kon vroeger het vee hun dorst lessen) knotwilgen geplaatst.

Éénmaal in de drie jaar worden deze geknot. Op de foto de wilgen na de eerste knot.

In het voorjaar van 2014 is een volgende positieve bijdrage aan het milieu geleverd. Vrijwilligers van de vereniging hebben op het dak van de loods maar liefst 42 zonnepanelen geplaatst. Hierdoor wordt de vereniging op gebied van electra nagenoeg zelfvoorzienend.

In het najaar van 2015 is een start gemaakt met verwerken van snoeiafval (vrijkomend van het onderhoud van de vennen) in zogenaamde vlechtheggen. Niet alleen fraai en een mooie schuilplaats voor diverse dieren, het levert ook nog eens een CO2 reductie op doordat het afval niet meer met de machines verplaatst en vervolgens verbrand hoeft te worden. Drie vliegen in één klap ....

De biodiversiteit (verscheidenheid aan flora en fauna) is op en rond motocrossterreinen veel hoger als elders, zo heeft Nils Ryrholm, een Zweedse deskundige op het gebied van biodiversiteit aangetoond.
Tijdens een door de KNMV georganiseerd symposium werd een groot aantal belangstellende over de achtergronden geïnformeerd. Uiteraard was ook TCD Hummelo vertegenwoordigd. Wilt u meer weten over het onderwerp biodiversiteit, neem dan gerut contact op met Johan Hartemink.